Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

14.05.2024 20:15

Cesta na Ukrajinu amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena coby „úklidová operace“? I tak někteří političtí komentátoři a vojenští analytici vnímají jeho dnešní cestu na Ukrajinu a setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Nedostatečné opevnění Charkova při ruské ofenzivě vyvolalo podezření ohledně toho, kde skončily miliardy hřiven.

Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě Antony Blinken

Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Anthony Blinken dnes ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému potvrdil, že na Ukrajinu dorazila část velkého balíčku americké pomoci a na cestě je další.

„Víme, že je to náročné období. Ale také víme, že v nejbližší době je pomoc již na cestě, část z ní již dorazila a další bude přicházet,“ řekl Blinken při návštěvě Ukrajiny prezidentovi Zelenskému. „A to bude mít skutečný význam proti pokračující ruské agresi na bojišti.“

Zelenskyj v odpověď uvedl, že největším deficitem Ukrajiny jsou dodávky protivzdušné obrany vzhledem k ruským leteckým útokům. „Opravdu dnes potřebujeme dva patrioty pro Charkov, pro Charkovskou oblast, protože tam jsou lidé napadeni. Civilisté, bojovníci, všichni jsou pod ruskými střelami,“ uvedl prezident.

Anketa

Pakliže by se našel spolehlivý právní nástroj, měli by ukrajinští bojeschopní muži být vráceni na Ukrajinu?

50%
44%
hlasovalo: 11291 lidí
Následně ukrajinský prezident Zelenskyj na setkání s Blinkenem poděkoval Spojeným státům za jejich „oboustrannou“ podporu a řekl, že chce také diskutovat o bezpečnostních zárukách a nadcházejícím mírovém summitu. Amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena požádal, aby pomohl zajistit účast více zemí.

Cílem Blinkenovy cesty bylo podle agentury Reuters „vyslat silný signál ujištění Ukrajincům, kteří se zjevně nacházejí ve velmi obtížné chvíli“. Pod podmínkou anonymity to novinářům sdělil americký představitel cestující s Blinkenem.

Blinken na Ukrajině jednal i s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou. Úředník dále uvedl, že rakety dlouhého doletu známé jako ATACMS a stíhače protivzdušné obrany schválené prezidentem Joem Bidenem 24. dubna již dorazily k ukrajinským silám.

„Není pochyb o tom, že několikaměsíční zpoždění při schvalování žádosti o dodatečný rozpočet a odesílání vybavení na Ukrajinu si vyžádalo značné náklady. Zrovna tento týden jsme vyčerpali asi 400 milionů dolarů na obranné vybavení pro Ukrajinu z doplňkového programu, takže děláme vše pro to, abychom tuto pomoc urychlili,“ uvedl Blinken 12. dubna v pořadu Face the Nation na CBC News.

Americký politický aktivista a zastánce bývalého prezidenta Donalda Trumpa Jack Posobiec ze slov Blinkena soudí, že vinu za nedostatečné opevnění Charkova, kde Rusko minulý týden spustilo ofenzivu, dává republikánům. Ti v americkém Senátu v prosinci blokovali návrh na finanční pomoc Ukrajině.

Snadný postup ruské armády při květnové ofenzivě byl podle všeho způsoben právě nedostatečným opevněním. Na jeho výstavbu však byly vynaloženy značné finanční prostředky. Právnička a výkonná ředitelka nevládní organizace Institute of Legislative Ideas v Kyjevě Martina Boguslavetsová v souvislosti s tím upozornila na podezřelé smlouvy s fiktivními společnostmi, podepsané bez výběrového řízení, které vedly k obrovským ztrátám až miliard hřiven.

Fiktivních společností na Ukrajině měly podle Bohuslavetsové vzniknout stovky. „Toto schéma na první pohled ukazuje, že úředníci ve státních úřadech mohou bezohledně registrovat nové společnosti a využívat k tomu lidi, kteří o tom ani nemusejí vědět. A tento úředník na tom vydělává obrovské peníze. Krvavé peníze,“ dodala Boguslavetsová.

I z toho politický aktivista Posobiec vyvodil, že americký ministr zahraničních věcí jel na Ukrajinu „na úklidovou operaci“, a o „milionech, které si ukrajinští oligarchové nabrali do kapes“, se Blinken v žádném rozhovoru nezmíní.

„Rusko mohlo znovu vtrhnout na severní Ukrajinu, protože místní úředníci si strčili do kapsy peníze poslané na obranu,“ upozornil Posobiec na svém účtu sociální sítě X s upozorněním na ukrajinskou právničku Boguslavetsovou.

Vojenský analytik Tyler Weaer – na X pod přezdívkou Armchair Warlord – rovněž upozornil na to, že je zvláštní, že by americký ministr zahraničních věcí jen tak z nenadání odletěl na Ukrajinu.

Analytik uvedl, že „ministr zahraničí přece jen tak náhodou nenasedne do letadla a nepoletí do nebezpečné země ve východní Evropě“.

Blinkenova cesta na Ukrajinu se podle Weavera odehrála „v nouzovém stavu“ a její koordinace se začala řešit už ve chvíli, kdy se objevily zprávy o začátku ruské ofenzivy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…